
Onze AI-workshops (en chatbots) voor het onderwijs
- Hoe ga je om met werkstukken van leerlingen die gegenereerd zijn met ChatGPT? Is dat voor leerlingen toegestaan om te gebruiken? Zo ja, onder welke randvoorwaarden?
- Hoe ga je als school om met mails van ouders/verzorgers die (overduidelijk) niet zelf geschreven zijn, maar gegenereerd met AI? Worden deze ook beantwoord met gebruik van ChatGPT? Of ga je zelf aan de slag?
- Wat doe je als de leerling zich telefonisch ziek meldt met de gekloonde stem van een ouder? Wordt de leerling geschorst of mag hij uitleggen hoe hij het heeft gedaan?
- Mogen leraren met hun schoolaccount inloggen om te experimenteren met AI, of gebruiken ze hiervoor hun privéaccounts?
Een greep uit onze mailbox met vragen over AI in de klas en op school. Vragen waarop we niet altijd direct een antwoord hebben omdat een en ander nog niet goed is uitgekristalliseerd. Soms ook omdat we nog te weinig kennis van en ervaring met AI hebben, of dat de technologie zo hard gaat dat vragen van gisteren morgen worden beantwoord.
De rode draad die wij EDUprompters zien, is de noodzaak om een zekere basiskennis van AI te hebben. Omdat leerlingen er gebruik van maken. Omdat leraren er zelf gebruik van (willen) maken. Omdat het iedereen veel tijd kan besparen. Omdat AI nieuwe mogelijkheden ontsluit die in het verleden onmogelijk waren. Denk bijvoorbeeld aan het genereren van lesmateriaal of het nakijken van (praktische) schrijfopdrachten. Het automatisch schrijven van de notulen van vergaderingen. Het inspelen op de individuele leervoorkeuren van de leerlingen met aangepaste arrangementen. The sky is the limit!
Voorstel EDUprompt:
Wij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan een programma waar we jullie graag over willen informeren. De workshop die wij voor middelbare scholen nu aanbieden is een concreet en interactief programma voor leraren met twee smaken. Een workshop voor starters en een deel voor de meer ervaren prompters. Maatwerk dus.
Voor de docenten die nog betrekkelijk nieuw zijn op dit gebied, nemen wij deze groep in drie uur mee en leggen de basisbeginselen van AI uit. We leren de deelnemers wat EDUprompten is. Hoe je met AI afbeeldingen, lesmateriaal en zelfs toetsen kunt genereren.
In het deel voor de docenten die al ervaring hebben met prompten, gooien we het hele register ‘open’ en gaan we interactieve video’s maken, eigen chatbots en klonen we stemmen met AI. De ervaring leert dat het onderscheid echt van belang is, omdat kennis van, en ervaring met AI inmiddels behoorlijk uiteen loopt.
Naast de workshops hebben we ook een AVG-vriendelijke chatbot ontwikkeld die deel uitmaakt van het AI-implementatietraject voor de gehele school. Dit is een traject voor de directie, ICT’ers, de FG en leidinggevenden. Dit traject biedt ondersteuning bij het formuleren van een visie op AI, inclusief uitrol.
Meer weten?
- Benieuwd naar een schooleigen chatbot? Klik hier voor een voorbeeld van een chatbot genaamd Stippie (rekenen basisonderwijs)
- Benieuwd naar een toffe reportage over AI in de klas? Klik hier voor de reportage van L1 (Limburg – ROER College)
- Benieuwd naar de kaders waarbinnen je AI schoolbreed kunt uitrollen? Klik hier voor een overzicht
Meer informatie, of direct aan de slag? Neem gerust contact op! Mail naar otto@eduprompt.nl of bel 06 12158196

Benieuwd naar wat AI kan betekenen voor jouw onderwijs?
Vaak gelezen EDUprompt blogs:

Inclusief Onderwijs met AI-ondersteuning: Prins Tel bij Stichting Elevantio
Makkelijker lesmateriaal genereren met Prins Tel van stichting Elevantio. Aan de slag met AI-ondersteuning!